„Cronica veche”, nr. 10(21), 2012

Citește nr. 10 (21) aici: Cronica veche nr. 21

Suplimentul de artă editat de Galeriile DANA „Ars longa” nr. 9

Reclame

One response to “„Cronica veche”, nr. 10(21), 2012

 • Cezar Aanicai

  Nu stiu in ce masura dl. prof. Stelian Dumistracel schimba opinii si prin e-mail, mai ales cu necunoscuti, dar subiectul fiind si de un interes mai larg am preferat aceasta cale de a-mi exprima un punct de vedere asupra unor aspecte prezentate in articolul „Trebuie sa fim versatili, caci veacul inainteaza” din nr. 10(21) al revistei.

  Sunt intrutotul de acord ca utilizarea termenului de „captura a imaginilor” este si penibil si aberant atunci cind se doreste prezentarea unei informatii referitoare la actul de fotografiere. Utilizarea acestui termen are si un avantaj si anume acela de a ne releva mai repede „calitatea” de snob a interlocutorului.

  Si, totusi, cred ca sunt situatii in care termenul de „captura video” sau de „captura a imaginii” este cel corect. Dupa cum cu siguranta stiti, nu toate imaginile sau filmele pe care le putem vizualiza sau viziona pe internet au si permisiunea de a fi copiate sau utilizate fara nici o restrictie, acestea fiind protejate prin diverse metode, copierea prin metodele „clasice” fiind practic „imposibile”. Iar in informatica termenul de „imposibil” este relativ, de aceea l-am si pus intre ghilimele. Astfel au aparut programe speciale de „captura de imagini” sau de „captura video”, programe care, in principiu, tocmai asta si fac, lasa flimul sau imaginea sa fie incarcata complet sau partial pe calculatorul propriu si apoi declanseaza procedura de „captura”. De aceea, desi nu agreez, in general, utilizarea lui in contextul exprimarilor referitoare tot ce are legatura cu spatiul video, cred ca sunt situatii particulare in care nu prea avem incotro si trebuie sa-l acceptam.

  In rest, si acest articol degaja o nota generala trista, pentru ca noi, cei care mai citim pe ici, pe colo cite ceva, picam arareori in astfel de greseli de limbaj si, din pacate, vaghelii, becalii si vadimii care ar trebui sa fie cei biciuiti cu adevarat, continua sa ne invadeze viata cu astfel de ineptii. Asteptam si inca mai astept de la Academia Romana sa iasa in public cu sabia si sa aplice masuri severe cu ale omologilor francezi si nu sa se vaiete pe la colturi de ponegrirea si masacrarea limbii romane. Dar, culmea culmilor, Academia Romana ne invata mai nou cum sa ne stilcim propria limba, in loc sa fie de paznicul de nadejde al ei. Dar asta e o alta poveste, pe care Academia Romana nu e dispusa citusi de putin sa o auda din partea „prostimii”.

  Cu stima,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: